Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Żurek grzybowy IMG_7974.jpg
Żurek grzybowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6760)

Żurek grzybowy

Pyszny, aromatyczny żurek na aromatycznym wywarze

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Trudne
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • na Wielkanoc
  • Na Boze Narodzenie
  • karnawal
Składniki:
  • włoszczyzna, 1 szt.
  • grzyby suszone , 1 szkl.
  • chrzan, 1 łyżk.
  • Śmietana 18% , 1 szkl.
  • liście laurowe, 4 szt.
  • ziele angielskie, 6 szt.
  • żytni zakwas , 0.5 l
  • majeranek, 2 łyżk.
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  • cebula, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Robimy wywar z warzyw: pora, selera, pietruszki, marchewki, 1 cebuli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy około 1 godziny. W międzyczasie gotujemy wywar z grzybów suszonych - zalewamy je woda i gotujemy około 45min-1h. Podsmażamy na maśle klarowanym jedna cebule, drobno posiekana. W moździerzu rozgniatamy majeranek, czosnek i sól. Wyjmujemy warzywa z wywaru (wykorzystujemy np. do sałatki) - wlewamy cały zakwas, wywar z grzybów (można dodać rownież grzybki) usmażoną cebule, przyprawę z majeranku i chwile gotujemy. Hartujemy śmietanę i dolewamy do zupy. Doprawiamy. Smacznego.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6760
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650