|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: mbc1Młodszy Kucharz (270) Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńskąSałatka elegancka,z makaronem łazanki Składniki:
Sposób przygotowaniaUwaga - czosnek to 1 ząbek.Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając. Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|