Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską 4640.jpg
Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
mbc1Młodszy Kucharz (270)

Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską

Sałatka elegancka,z makaronem łazanki

Składniki:
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • parmezan, 50 g
  • czosnek, 1 szt.
  • musztarda, 1 łyżecz.
  • sok z cytryny, 50 ml
  • oliwa, 150 ml
  • rukola , 100 g
  • szynka parmeńska, 100 g
  • pomidorki koktailowe, 200 g
  • szparaga, 200 g
  • makaron , 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Uwaga - czosnek to 1 ząbek.Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając. Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650