Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
czygrysekSzef Kuchni (1280)

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

Składniki:
  • sok z cytryny, 1 szt.
  • kwaśna śmietana, 250 ml
  • cukier puder, 20 dag
  • masło, 25 dag
  • proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
  • cukier, 8 łyżk.
  • ocet spirytusowy , 1 łyżk.
  • mąka pszenna, 12 łyżk.
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • Margaryna Palma z Murzynkiem, 12 dag
  • jajka, 6 szt.
  • marmolada, 1 szt.
  • biszkopty okrągłe, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy. Ubić, dodać żółtka, ocet, roztopioną margarynę (nie gorącą) i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Z ej porcji upiec 2 cienkie placki o jednakowej wielkości.Masło utrzeć, dodać cukier i dobrze utrzeć do białości. Po ubiciu dodawać po woli śmietanę i ciągle ucierać. Na samym końcu sok dać sok z cytryny. Układać: ciasto-marmolada-biszkopty podłużne-masa cytrynowa-ciasto.Wierzch posypać cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650