Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

Składniki:

sok z cytryny, 1 szt.

kwaśna śmietana, 250 ml

cukier puder, 20 dag

masło, 25 dag

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

cukier, 8 łyżk.

ocet spirytusowy , 1 łyżk.

mąka pszenna, 12 łyżk.

cukier waniliowy, 1 szt.

Margaryna Palma z Murzynkiem, 12 dag

jajka, 6 szt.

marmolada, 1 szt.

biszkopty okrągłe, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy. Ubić, dodać żółtka, ocet, roztopioną margarynę (nie gorącą) i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Z ej porcji upiec 2 cienkie placki o jednakowej wielkości.Masło utrzeć, dodać cukier i dobrze utrzeć do białości. Po ubiciu dodawać po woli śmietanę i ciągle ucierać. Na samym końcu sok dać sok z cytryny. Układać: ciasto-marmolada-biszkopty podłużne-masa cytrynowa-ciasto.Wierzch posypać cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.