Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280) Mazurek cytrynowyMazurek cytrynowy |
sok z cytryny, 1 szt.
kwaśna śmietana, 250 ml
cukier puder, 20 dag
masło, 25 dag
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
cukier, 8 łyżk.
ocet spirytusowy , 1 łyżk.
mąka pszenna, 12 łyżk.
cukier waniliowy, 1 szt.
Margaryna Palma z Murzynkiem, 12 dag
jajka, 6 szt.
marmolada, 1 szt.
biszkopty okrągłe, 1 szt.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy. Ubić, dodać żółtka, ocet, roztopioną margarynę (nie gorącą) i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Z ej porcji upiec 2 cienkie placki o jednakowej wielkości.Masło utrzeć, dodać cukier i dobrze utrzeć do białości. Po ubiciu dodawać po woli śmietanę i ciągle ucierać. Na samym końcu sok dać sok z cytryny. Układać: ciasto-marmolada-biszkopty podłużne-masa cytrynowa-ciasto.Wierzch posypać cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.