Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

mus czekoladowy mus.czekoladowy.jpg
mus czekoladowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
edyta99755Kucharz (490)

Mus czekoladowy

słodka pokusa

  • Stopień trudności: Łatwe
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • czekolada deserowa, 200 g
  • woda, 3 łyżk.
  • brandy, 3 łyżk.
  • białka, 4 szt.
  • żółtka, 4 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 3 łyżk.
  • masło, 3 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Do rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, dodać wodę, alkohol, przyprawę korzenną, cynamon i chili jeśli ich używamy. Na malutkim ogniu podgrzewać mieszając aż czekolada się roztopi, po roztopieniu od razu odstawić z ognia.Dodać masło i energicznie wymieszać. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.Jajka umyć, następnie skorupki sparzyć wrzątkiem. W oddzielnej miseczce ubić na sztywną pianę białka razem z solą, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijać aż piana będzie gęsta. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej w 3 partiach, bardzo delikatnie mieszając łyżką za każdym razem.Masę wyłożyć do 6 filiżanek, kieliszków lub innych naczynek pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny lub przez całą noc. Mus można trzymać w lodówce do 5 dni, można zamrozić na 1 miesiąc. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650