|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bukekeKuchcik (45) Spaghetti alla carbonaraOryginalny włoski makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, parmezanem, natką pietruszki i czarnym pieprzem.
Składniki:
Sposób przygotowaniaJajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem. Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć. Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, mieszając co chwilę. Boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić. Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez 15 sekund.Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i wymieszać z połową parmezanu oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polać go roztrzepanymi jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując parmezanem. |
![]() Witaj nieznajomy![]() Użytkownik Ilość punktów ![]()
|
||||||||||||||||
![]() |