Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
klosek1981Młodszy Kucharz (250)

Zupa krem z groszku

Pierwsza próba przepisu będącego połączeniem kilku innych jakie znalazłem na różnych serwisach kulinarnych.

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Trudne
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • kostka bulionowa, 2 szt.
  • groszek zielony, 400 g
  • cebula, 1 szt.
  • ziemniak, 3 szt.
  • masło, 1 szt.
  • mąka pszenna, 4 łyżk.
  • Śmietana 18% , 100 g
  • żółtka, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

1. Zagotować bulion (warzywny - Winiary) 2 kostki = 1 l. wody.2. Podsmażyć cebulkę pokrojoną w krótkie piórka i ew. pora pokrojonego w plasterki(ja nie posiadam)oraz ugotować 3 ziemniaczki.3. Wsypać groszek, cebulę i ziemniaki do bulionu i zagotować ponownie.4. Zmiksować całą zawartość garnka za pomocą blendera.5. Masło rozrabiamy z mąką , dodajemy do tego ciepłego wywaru, dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy, a następnie dolewamy do bulionu z groszkiem6. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy po zdjęciu z palnika dokładnie mieszając.7. Dopiero na stole dosypujemy groszku ptysiowego. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650