|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: sandomiKucharz (489) BananowiecDelikatne delicje - ciasta z galaretką
Składniki:
Sposób przygotowaniaSkładniki:Biszkopt: po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej4 jajka2 dag zmielonych orzechów włoskich2/3 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki dżemu morelowegosok z cytryny.Krem: po 2 szklanki kremówki i mleka3 łyżki cukru pudruopakowanie budyniu czekoladowegołyżka kakao3 łyżeczki żelatyny3/4 kg bananówopakowanie galaretki pomarańczowejSposób przyrządzania:Z białek ubić pianę i nadal ubijając, powoli wsypywać cukier. Dodawać, mieszając: żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy. Ciasto przełożyć do tortownicy (28 cm). Piec 30?35 min w 180°C. Dżem podgrzać, rozsmarować na cieście. Przykryć połową pokrojonych i skropionych sokiem z cytryny bananów. Budyń ugotować na mleku, wystudzić, dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Gdy masa wystygnie, ubić ją trzepaczką. Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec dodać kakao i cukier puder. Wymieszać budyń ze śmietanką. Gęstniejącą masę rozsmarować na owocach, schłodzić. Gdy krem zastygnie, przykryć go resztą bananów, zalać zastygającą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|