Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Bananowiec z10607430Q[1].jpg
Bananowiec
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sandomiKucharz (489)

Bananowiec

Delikatne delicje - ciasta z galaretką

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • mąka pszenna, 2 łyżk.
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżk.
  • jajka, 4 szt.
  • orzechy włoskie, 2 dag
  • bez cukierniczy, 2 szkl.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
  • dżem morelowy, 2 łyżk.
  • sok z cytryny, 0 łyżk.
  • śmietanka kremowa, 2 szkl.
  • mleko, 2 szkl.
  • cukier puder, 3 łyżk.
  • budyń czekoladowy, 1 szt.
  • kakao, 1 łyżk.
  • żelatyna, 3 łyżecz.
  • banan, 3 kg
  • galaretka pomarańczowa, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Składniki:Biszkopt: po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej4 jajka2 dag zmielonych orzechów włoskich2/3 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki dżemu morelowegosok z cytryny.Krem: po 2 szklanki kremówki i mleka3 łyżki cukru pudruopakowanie budyniu czekoladowegołyżka kakao3 łyżeczki żelatyny3/4 kg bananówopakowanie galaretki pomarańczowejSposób przyrządzania:Z białek ubić pianę i nadal ubijając, powoli wsypywać cukier. Dodawać, mieszając: żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy. Ciasto przełożyć do tortownicy (28 cm). Piec 30?35 min w 180°C. Dżem podgrzać, rozsmarować na cieście. Przykryć połową pokrojonych i skropionych sokiem z cytryny bananów. Budyń ugotować na mleku, wystudzić, dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Gdy masa wystygnie, ubić ją trzepaczką. Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec dodać kakao i cukier puder. Wymieszać budyń ze śmietanką. Gęstniejącą masę rozsmarować na owocach, schłodzić. Gdy krem zastygnie, przykryć go resztą bananów, zalać zastygającą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650