Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Piersi kurczaka w złocistych szlafroczkach 1.jpg
Piersi kurczaka w złocistych szlafroczkach
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sandomiKucharz (489)

Piersi kurczaka w złocistych szlafroczkach

Takie ciasto to doskonały wynalazek, zwłaszcza że można je kupić pięknie rozwałkowane

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • pierś z kurczaka, 4 szt.
  • ciasto francuskie, 2 szt.
  • ser żółty, 4 szt.
  • boczek , 4 szt.
  • suszone pomidory, 4 szt.
  • jajka, 1 szt.
  • zioła prowansalskie, 0 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Przygotuj:4 małe połówki piersi kurczaka4 arkusze (15 x 25 cm) gotowego mrożonego ciasta francuskiego4 plasterki ostrego żółtego sera4 dość szerokie plastry chudego boczku4 połówki suszonych pomidorów z oliwnej zalewy (najlepiej takiej z dodatkiem czosnku i bazylii)jajkozioła prowansalskiepieprz i sólMięso umyć, osuszyć, delikatnie skropić lub posmarować zalewą z pomidorów, oprószyć solą i ziołami prowansalskimi, przykryć i na 30 min wstawić do lodówki. Potem obsmażyć z obu stron na patelni grillowej i przestudzić. Na środku każdej porcji mięsa położyć po kawałku sera i pomidora, po czym owinąć całość plastrem boczku. Cztery małe blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w nich po arkuszu lekko rozmrożonego ciasta francuskiego i włożyć do każdej z nich pakiecik z kurczaka. Wolne kawałki ciasta głęboko ponacinać, po czym bardzo luźno spleść nad kurczakiem, bacząc, by warstwy ciasta nie sklejały się ze sobą i nie tworzyły zbyt grubej ?skóry?. Z wierzchu ciasto gęsto ponakłuwać, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 25?30 min w temperaturze 200°C. Podawać na gorąco lub na zimno ? w całości lub pokrojone na plastry. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650