|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: daruniaa22Kucharz (500) BigosZamiast suszonych śliwek można użyć powideł śliwkowych. Składniki:
Sposób przygotowania1) Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie, odciskamy i gotujemy. Osobno gotujemy kapustę świeżą, wcześniej poszatkowaną i sparzoną. Po ugotowaniu obie kapusty starannie mieszamy.2) Osobno gotujemy suszone grzyby (wcześniej najlepiej je namoczyć). Gdy będą miękkie odcedzamy, a po ostudzeniu drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek, kiełbasę i mięso. Na koniec dodajemy także podsmażoną cebulkę.3)Do kapusty z grzybami dodajemy mięso z cebulą, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, pieprz, sól do smaku, trochę maggi w płynie oraz powidła śliwkowe lub kilkanaście suszonych śliwek. Dodajemy koncentrat i keczup oraz wytrawne czerwone wino. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 40 min, często mieszając. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|