Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Miodownik DSCF8016.JPG
Miodownik
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
NativipSzef Kuchni (1082)

Miodownik

Idealny dla miłośników połączenia miodu z orzechami

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • na Wielkanoc
  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • mąka , 0.5 kg
  • masło, 450 g
  • cukier, 1.5 szkl.
  • jajka, 2 szt.
  • soda oczyszczona, 1 łyżecz.
  • orzechy włoskie, 25 dag
  • miód, 4 łyżk.
  • kasza manna , 4 łyżk.
  • mleko, 0.5 l
  • cukier puder, 1 szkl.
  • cukier wanilinowy, 0.5 uncja
  •  
Sposób przygotowania

Ciasto: 0,5kg mąki, 1kostka masła,2 łyżki miodu, 0,75 szklanki cukru, 2 jajka, 1łyżeczka sody. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 180st. Masa orzechowa: Orzechy kroimy, dodajemy 2 łyżki miodu, 0,5 kostki masła oraz 0,5 szklanki cukru i wszystko prażymy na małym ogniu ok 15 min. Masę wykładamy na jedną część ciasta i pieczemy razem.Krem: 4 płaskie łyżki kaszy mannej ugotować w 0,5 l mleka i ostudzić. 1 kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i dodawać ostudzoną kaszę.1 placek smarujemy powidłami śliwkowymi + krem -> 2 placek posmarowany kremem -> 3 placek z warstwą orzechową. Ciasto najlepiej smakuje po upływie min.12 h.Smacznego 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650