Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
frater007Szef Kuchni (1330)

Babka z ryżu ze śliwkami

Mogą byc śliwki suszone lub mrożone

  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • ryż , 350 g
  • mleko, 370 g
  • woda, 370 g
  • tłuszcz, 20 g
  • jajka, 4 szt.
  • śliwka, 200 g
  • cukier, 50 g
  • sól, 1 szczypta
  • cukier waniliowy, 1 szczypta
  • bułka tarta , 50 g
  •  
Sposób przygotowania

Ryż ugotować na mleku z dodatkiem margaryny i soli. Jaja umyć,oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym — wymieszać z ryżem. Śliwki umyć, ewentualnie wyjąćpestki; śliwki suszone namoczyć parę godzin przed użyciem; śliwki mrożone opłukać. Do ryżu dodać śliwki, pianę z białek i wymieszać. Ryż wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartąbułką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 min 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650