Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Babka z ryżu ze śliwkami

Mogą byc śliwki suszone lub mrożone

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

ryż , 350 g

mleko, 370 g

woda, 370 g

tłuszcz, 20 g

jajka, 4 szt.

śliwka, 200 g

cukier, 50 g

sól, 1 szczypta

cukier waniliowy, 1 szczypta

bułka tarta , 50 g

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na mleku z dodatkiem margaryny i soli. Jaja umyć,oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym — wymieszać z ryżem. Śliwki umyć, ewentualnie wyjąćpestki; śliwki suszone namoczyć parę godzin przed użyciem; śliwki mrożone opłukać. Do ryżu dodać śliwki, pianę z białek i wymieszać. Ryż wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartąbułką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 min