Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Babka z ryżu ze śliwkamiMogą byc śliwki suszone lub mrożone |
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
ryż , 350 g
mleko, 370 g
woda, 370 g
tłuszcz, 20 g
jajka, 4 szt.
śliwka, 200 g
cukier, 50 g
sól, 1 szczypta
cukier waniliowy, 1 szczypta
bułka tarta , 50 g
Ryż ugotować na mleku z dodatkiem margaryny i soli. Jaja umyć,oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym — wymieszać z ryżem. Śliwki umyć, ewentualnie wyjąćpestki; śliwki suszone namoczyć parę godzin przed użyciem; śliwki mrożone opłukać. Do ryżu dodać śliwki, pianę z białek i wymieszać. Ryż wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartąbułką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 min