Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Krem czekoladowy z truskawkami mus_czeko1.jpg
Krem czekoladowy z truskawkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
klaudiszjaSzef Kuchni (905)

Krem czekoladowy z truskawkami

Polane sosem truskawkowym brzmi wybornie.

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • czekolada mleczna, 150 g
  • czekolada gorzka, 150 g
  • śmietanka kremowa, 500 ml
  • masło, 7 dag
  • cukier, 3 łyżk.
  • truskawka, 15 szt.
  • sok z cytryny, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej, wymieszać i wystudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Ja zawsze prócz samej śmietany, do lodówki wkładam i miskę, w której będzie ona ubita. Zawsze się sprawdza, czyli zawsze się ubija. Ubitą śmietanę stopniowo dodawać do czekolady, za każdym razem dokładnie mieszając. Keksówkę posmarować w kilku miejscach margaryną, wyłożyć folią spożywczą i wylać połowę kremu czekoladowego. Truskawki delikatnie umyć i jeszcze delikatniej osuszyć. 15 dag pokroić na małe kawałki, wyłożyć rozsypując na kremie w formie i przykryć pozostałym kremem. Przykryć całość folią spożywczą i odstawić na minimum 4 godziny do lodówki. Można na całą noc. Tuż przed podaniem zmiksować resztę truskawek z cukrem i sokiem cytrynowym na gładką masę.Krem wyjąć z formy, pokroić na plastry i podawać z sosem truskawkowym 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650