Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Krem czekoladowy z truskawkamiPolane sosem truskawkowym brzmi wybornie. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
czekolada mleczna, 150 g
czekolada gorzka, 150 g
śmietanka kremowa, 500 ml
masło, 7 dag
cukier, 3 łyżk.
truskawka, 15 szt.
sok z cytryny, 1 łyżk.
Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej, wymieszać i wystudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Ja zawsze prócz samej śmietany, do lodówki wkładam i miskę, w której będzie ona ubita. Zawsze się sprawdza, czyli zawsze się ubija. Ubitą śmietanę stopniowo dodawać do czekolady, za każdym razem dokładnie mieszając. Keksówkę posmarować w kilku miejscach margaryną, wyłożyć folią spożywczą i wylać połowę kremu czekoladowego. Truskawki delikatnie umyć i jeszcze delikatniej osuszyć. 15 dag pokroić na małe kawałki, wyłożyć rozsypując na kremie w formie i przykryć pozostałym kremem. Przykryć całość folią spożywczą i odstawić na minimum 4 godziny do lodówki. Można na całą noc. Tuż przed podaniem zmiksować resztę truskawek z cukrem i sokiem cytrynowym na gładką masę.Krem wyjąć z formy, pokroić na plastry i podawać z sosem truskawkowym