Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych 1284.jpg
Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych

Podawać z octem lub cytryną, chrzanem z octu, ćwikłą.

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • nóżki cielęce, 2 szt.
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • cielęcina , 30 dag
  • włoszczyzna, 10 dag
  • ząbek czosnku, 3 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Cebulę przepołowić, zrumienić na płycie. Ogolone, starannie oczyszczone, porąbane i sparzone nóżki ugotować po­woli. Gdy nóżki są na pół ugotowane, dodać mięso i dalej powoli gotować; na ko­niec dodać warzyw, cebulę i przyprawy, wszystko ugotować bardzo miękko. Wywar odcedzić, odjąć mięso od kości, pokrajać na małe kawałki, wymie­szać mięso z wywarem, pieprzem i roztartym czosnkiem, wylać do formy do­stosowanej wielkością do ilości galarety (rosół ma pokryć powierzchnię mię­sa), zastudzić. Gdy galareta zacznie krzepnąć, wymieszać ją do dna, aby mięso równomiernie rozmieścić wśród galarety. Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni, galaretę wyłożyć na okrągły półmisek, pokrajać. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650