|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: TrinNnitySzef Kuchni (1150) Kiełbasa wątrobianaJedna ze smaczniejszych kiełbas wątrobianych Składniki:
Sposób przygotowaniaTuszkę króliczą opłukać starannie w zimnej wodzie, włożyć do garnka i gotować na słabym ogniu ok. 3 godz. do chwili, aż mięso będzie się oddzielało od kości. Po ugotowaniu mięso ochłodzić, a następnie przepuścić przez maszynkę. Wątrobę oczyścić z błon i przewodów żółciowych, wymoczyć w wodzie, pokrajać w kawałki 8—12 cm, obgotować (15 min.) i ochłodzić. Mięso wieprzowe (bez skóry) pokrajać w kawałki i obgotować. Wątrobę i wieprzowinę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno zmielone przyprawy, wymieszać. Połączyć mięso królicze ze zmielonym mięsem wieprzowym i wątrobą, dobrze wymieszać i bardzo starannie wyrobić na jednolitą masę. Masą szczelnie napełniać osłonki. Kiełbasę parzyć 40 min. w wodzie o temperaturze 75—80°C, a następnie ochłodzić. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|