Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Żeberka w miodzie i pomidorach IMG_1542.JPG
Żeberka w miodzie i pomidorach
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Żeberka w miodzie i pomidorach

Bardzo dobre i nie wymagają dużo pracy tzn, robią się "same"

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: duszone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • żeberka, 1 kg
  • krojone pomidory w puszce, 1 szt.
  • miód, 1 łyżk.
  • sos sojowy, 2 łyżk.
  • musztarda, 2 łyżk.
  • liście laurowe, 2 szt.
  • ziele angielskie, 4 szt.
  • zioła prowansalskie, 1 łyżecz.
  • pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Kroimy żeberka na mniejsze porcje - co 2-3 żeberka, dodajemy sos sojowy, miód, musztardę (najlepiej ostrą np. dijon), pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz. Najlepiej wymieszac wszystko rękami tak aby każdy kawałek mięsa był otoczony marynatą. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki (ważne). Następnie obsmażamy na patelni (może byc bez tłuszczu bo żeberka mają swój tłuszczyk) z każdej strony i przekładamy do wysokiego garnka, zalewamy pozostałą marynatą, pomidorami w puszce z zalewą i posypujemy roztartymi ziołami prowansalskimi. Dusimy na małym ogniu do miękkości około 1,5 godziny. Podajemy z zasmażaną kiszoną kapustą.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650