Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Żeberka w miodzie i pomidorach

Bardzo dobre i nie wymagają dużo pracy tzn, robią się "same"

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

żeberka, 1 kg

krojone pomidory w puszce, 1 szt.

miód, 1 łyżk.

sos sojowy, 2 łyżk.

musztarda, 2 łyżk.

liście laurowe, 2 szt.

ziele angielskie, 4 szt.

zioła prowansalskie, 1 łyżecz.

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kroimy żeberka na mniejsze porcje - co 2-3 żeberka, dodajemy sos sojowy, miód, musztardę (najlepiej ostrą np. dijon), pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz. Najlepiej wymieszac wszystko rękami tak aby każdy kawałek mięsa był otoczony marynatą. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki (ważne). Następnie obsmażamy na patelni (może byc bez tłuszczu bo żeberka mają swój tłuszczyk) z każdej strony i przekładamy do wysokiego garnka, zalewamy pozostałą marynatą, pomidorami w puszce z zalewą i posypujemy roztartymi ziołami prowansalskimi. Dusimy na małym ogniu do miękkości około 1,5 godziny. Podajemy z zasmażaną kiszoną kapustą.