Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Żeberka w miodzie i pomidorachBardzo dobre i nie wymagają dużo pracy tzn, robią się "same" |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
żeberka, 1 kg
krojone pomidory w puszce, 1 szt.
miód, 1 łyżk.
sos sojowy, 2 łyżk.
musztarda, 2 łyżk.
liście laurowe, 2 szt.
ziele angielskie, 4 szt.
zioła prowansalskie, 1 łyżecz.
pieprz, 1 szczypta
Kroimy żeberka na mniejsze porcje - co 2-3 żeberka, dodajemy sos sojowy, miód, musztardę (najlepiej ostrą np. dijon), pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz. Najlepiej wymieszac wszystko rękami tak aby każdy kawałek mięsa był otoczony marynatą. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki (ważne). Następnie obsmażamy na patelni (może byc bez tłuszczu bo żeberka mają swój tłuszczyk) z każdej strony i przekładamy do wysokiego garnka, zalewamy pozostałą marynatą, pomidorami w puszce z zalewą i posypujemy roztartymi ziołami prowansalskimi. Dusimy na małym ogniu do miękkości około 1,5 godziny. Podajemy z zasmażaną kiszoną kapustą.