|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: badziobadMłodszy Kucharz (286) Szarlotkatradycja .....to jest to...
Składniki:
Sposób przygotowania----- Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru pudru, śmietany i proszku zagnieć ciasto. ----- Wykładamy dno blachy, a pozostałą część ciasta schładzamy w lodówce. ----- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy do garnka i dusimy do momentu osiągnięcia żądanej konsystencji (jedni lubią większe kawałeczki jabłek, a inni bardziej maziowatą konsystencję) Jabłka stosujemy raczej kwaskowate, jednakże podczas duszenia należy spróbować czy nie potrzebna jest odrobina cukru - ja robię przeważnie bez cukru. ----- Gdy mamy już gotowe jabłka, to wykładamy nimi blachę z ciastem - ilość jabłek zależy od upodobań. ----- Wyciągamy resztę ciasta z lodówki i robimy z nich długie paski (jak na zdjęciu) i układamy z nich kratę na cieście. ----- Powstałą kratkę smarujemy białkiem, aby się ładnie zarumieniła. -----Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|