|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) Filety z kurczaka z jabłkami i winnym sosieBardzo fajny przepis, danie jest naprawdę pyszne
Składniki:
Sposób przygotowaniaRozbijamy piersi drewnianym, mokrym tłuczkiem - nie metalowym. Siekamy czosnek dodajemy do masła razem z solą 1/2 łyżeczki pieprzu, skórką z cytryny - wszystko razem siekamy aby masa stała się jednolita. Smarujemy masą każdy filet z obu stron i wkładamy na 30 min do lodówki. Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ósemki albo krążki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Rozgrzewamy patelnię i smażymy kurczaka (bez tłuszczu ponieważ mamy masło na filetach). Rumienimy obu stron, dorzucamy jabłka i podlewamy białym wytrawnym winem wymieszanym z miodem. Na wierzch dorzucamy kilka małych gałązek tymianku. Dusimy na niewielkim ogniu około 30 - aż mięso zmięknie. Jeśli sosu jest zbyt dużo nieco go odparujmy. Wykładamy na talerz razem z jabłkami i polewamy sosem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|