Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Filety z kurczaka z jabłkami i winnym sosie filety z winem.jpg
Filety z kurczaka z jabłkami i winnym sosie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Filety z kurczaka z jabłkami i winnym sosie

Bardzo fajny przepis, danie jest naprawdę pyszne

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: duszone
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • pierś z kurczaka, 4 szt.
  • masło, 12 dag
  • ząbek czosnku, 3 szt.
  • skórka cytrynowa, 1 łyżecz.
  • sok z cytryny, 2 łyżk.
  • białe wino, 1 szkl.
  • jabłko, 2 szt.
  • miód, 2 łyżk.
  • tymianek, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Rozbijamy piersi drewnianym, mokrym tłuczkiem - nie metalowym. Siekamy czosnek dodajemy do masła razem z solą 1/2 łyżeczki pieprzu, skórką z cytryny - wszystko razem siekamy aby masa stała się jednolita. Smarujemy masą każdy filet z obu stron i wkładamy na 30 min do lodówki. Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ósemki albo krążki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Rozgrzewamy patelnię i smażymy kurczaka (bez tłuszczu ponieważ mamy masło na filetach). Rumienimy obu stron, dorzucamy jabłka i podlewamy białym wytrawnym winem wymieszanym z miodem. Na wierzch dorzucamy kilka małych gałązek tymianku. Dusimy na niewielkim ogniu około 30 - aż mięso zmięknie. Jeśli sosu jest zbyt dużo nieco go odparujmy. Wykładamy na talerz razem z jabłkami i polewamy sosem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650