Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Potrawa z jagnięciny

W oryginale to tadżin z jagnięciny ale nie posiadam specjalnego garnka który się tak nazywa więc nazwałam potrawę normalnie :)

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: duszone
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • jagnięcina, 4 szt.
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  • szafran, 1 szczypta
  • cynamon mielony, 0.5 łyżecz.
  • imbir mielony, 0.5 łyżecz.
  • natka pietruszki, 1 łyżk.
  • cebula, 1 szt.
  • oliwa z oliwek, 3 łyżk.
  • wywar, 300 ml
  • migdały blanszowane, 50 g
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Wymieszać czosnek z szafranem, cynamonem, imbirem, solą i pieprzem - natrzeć kotlety jagnięce. Posypać cebulą i pietruszką i wstawić na kilka godzin do lodówki, jak nie mamy czasu wrzucamy od razu na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy na umiarkowanym ogniu z dwóch stron, 1-2 minuty po czym zalewamy wywarem i dusimy 30 minut. W tym czasie odwracamy kotlety przynajmniej raz. Rozgrzewamy patelnię i prażymy migdały aż się zrumienią. Kotlety wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy cynamonem i migdałami.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650