Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Potrawa z jagnięcinyW oryginale to tadżin z jagnięciny ale nie posiadam specjalnego garnka który się tak nazywa więc nazwałam potrawę normalnie :) |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: cztery
jagnięcina, 4 szt.
ząbek czosnku, 2 szt.
szafran, 1 szczypta
cynamon mielony, 0.5 łyżecz.
imbir mielony, 0.5 łyżecz.
natka pietruszki, 1 łyżk.
cebula, 1 szt.
oliwa z oliwek, 3 łyżk.
wywar, 300 ml
migdały blanszowane, 50 g
mielony pieprz, 1 szczypta
Wymieszać czosnek z szafranem, cynamonem, imbirem, solą i pieprzem - natrzeć kotlety jagnięce. Posypać cebulą i pietruszką i wstawić na kilka godzin do lodówki, jak nie mamy czasu wrzucamy od razu na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy na umiarkowanym ogniu z dwóch stron, 1-2 minuty po czym zalewamy wywarem i dusimy 30 minut. W tym czasie odwracamy kotlety przynajmniej raz. Rozgrzewamy patelnię i prażymy migdały aż się zrumienią. Kotlety wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy cynamonem i migdałami.