Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Galaretki wielobarwne galaretki wielobarwne 3.jpg
Galaretki wielobarwne
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Galaretki wielobarwne

Podawać samą, z dodatkiem bitej śmietany, lub z drobnymi cia­steczkami.

  • Sposób przygotowania: gotowane
Składniki:
  • wanilia w laskach, 0.5 szt.
  • cukier, 10 dag
  • żelatyna, 3 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • wywar, 2.25 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

W oddzielnych naczyniach przygotować wywary z wiśni, porzeczek, oraz z cytryn wraz z otartą skórką. Wywary przecedzić aby były klarowne, posłodzić, przestudzić. Mleko zagotować z i krem i wanilią, ostudzić. Formę na galaretkę opłukać w przegotowanej i ostudzonej wodzie, posypać lekko cukrem. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Wywar z porzeczek połączyć z częścią żelatyny, wlać na dno fomy, zastudzić (najlepiej w lodówce), na zastudzoną warstwę galaretki wlać wymieszany z żelatyną, gęstniejący już płyn mleczno-waniliowy, zastudzić. Następne warstwy o różnych kolorach wlewać podobnie, uważając, aby poprzednia warstwa była zestalona, a następna już gęstniejąca. Po wlaniu ostatniej warstwy gę­stniejącego płynu galaretkę zastudzić. Dobrze zastudzoną galaretkę wyłożyć na szklany półmisek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650