Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Gruszki w sosie kakaowym

Przed podaniem przybrać je owocami lub dżemem.

Składniki:
  • gruszka, 5 szt.
  • cukier, 15 dag
  • mleko, 1.5 szkl.
  • mąka ziemniaczana, 2 dag
  • kakao, 2 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • dżem, 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Obrane gruszki przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Zagotować 3/4 szklanki wody z połową cukru, do syropu włożyć ostrożnie owoce, ugotować na wpół miękko, ostudzić. Ostudzone połówki gruszek ułożyć w kompotierkach. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodać zawiesinę z mąki ziemniaczanej, mieszając zagotować. Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem, wlać do nich, ubijając trzepaczką, mleko zagęszczone mąką i syrop z gruszek, dodać kakao, ubijać masę do zgęstnienia. Ciepłym sosem zalać wyporcjowane gruszki, ostudzić.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650