Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewciaSzef Kuchni (850)

Budyń kalafiorowy (brokułowy)

Budynie podaje się również z sosami.

Składniki:
  • bułka tarta , 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • kasza manna , 5 dag
  • jajka, 5 szt.
  • tłuszcz, 7 dag
  • kalafior, 80 dag
  •  
Sposób przygotowania

Z ugotowanego kalafiora wydzielić kilka różyczek, resztę zem­leć. Tłuszcz rozetrzeć w misce, dodawać po jednym żółtku ucie­rając, mieszać kolejno ze zmielonym kalafiorem i oddzielonymi różyczkami, dodać pianę z białek i kaszę mannę, osolić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do garnka wypełnionego wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywą, budyń go­tować ok. 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, podzielić ostrym nożem na porcje. Podawać polany stopionym masłem i posypany zrumienioną tartą bułką. Przybrać nacią pietruszki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650