Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Budyń kalafiorowy (brokułowy)

Budynie podaje się również z sosami.

Składniki:

bułka tarta , 2 dag

sól, 1 szczypta

kasza manna , 5 dag

jajka, 5 szt.

tłuszcz, 7 dag

kalafior, 80 dag

Sposób przygotowania:

Z ugotowanego kalafiora wydzielić kilka różyczek, resztę zem­leć. Tłuszcz rozetrzeć w misce, dodawać po jednym żółtku ucie­rając, mieszać kolejno ze zmielonym kalafiorem i oddzielonymi różyczkami, dodać pianę z białek i kaszę mannę, osolić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do garnka wypełnionego wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywą, budyń go­tować ok. 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, podzielić ostrym nożem na porcje. Podawać polany stopionym masłem i posypany zrumienioną tartą bułką. Przybrać nacią pietruszki.