Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Budyń kalafiorowy (brokułowy)Budynie podaje się również z sosami. |
bułka tarta , 2 dag
sól, 1 szczypta
kasza manna , 5 dag
jajka, 5 szt.
tłuszcz, 7 dag
kalafior, 80 dag
Z ugotowanego kalafiora wydzielić kilka różyczek, resztę zemleć. Tłuszcz rozetrzeć w misce, dodawać po jednym żółtku ucierając, mieszać kolejno ze zmielonym kalafiorem i oddzielonymi różyczkami, dodać pianę z białek i kaszę mannę, osolić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do garnka wypełnionego wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywą, budyń gotować ok. 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, podzielić ostrym nożem na porcje. Podawać polany stopionym masłem i posypany zrumienioną tartą bułką. Przybrać nacią pietruszki.