|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ewciaSzef Kuchni (850) Budyń z kapustyDo gotowania budyniu można wykorzystać dwa garnki różnej wielkości, tak aby jeden mieścił się w drugim. Do mniejszego włożyć masę budyniową, szczelnie
Składniki:
Sposób przygotowaniaPrzygotować zmieloną kapustę, bułkę i cebulę. Kapustę ugotować, odcedzić, ostudzić, dokładnie odcisnąć w ściereczce. Namoczoną w mleku bułkę również odcisnąć. Cebulę pokrajaną w kostkę zrumienić na części tłuszczu. Formę budyniową lub naczynie do kąpieli wodnej wysmarować tłuszczem (2 dkg), wysypać częścią tartej bułki. Resztę tłuszczu rozetrzeć w misce, dodając po jednym żółtku, połączyć ze zmieloną masą, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Białka ubić na pianę, lekko wymieszać z masą, dodać tartą bułkę. Masę włożyć do formy budyniowej, wyrównać powierzchnię, szczelnie zamknąć, wstawić do garnka wypełnionego wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywą, budyń gotować ok. 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, podzielić ostrym nożem na porcje. Podawać polany stopionym masłem i posypany zrumienioną tartą bułką. Przybrać nacią pietruszki. Budynie podaje się również z sosami. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|