Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewciaSzef Kuchni (850)

Budyń z kapusty

Do gotowania budyniu można wykorzystać dwa garnki różnej wielkości, tak aby jeden mieścił się w drugim. Do mniejszego włożyć masę budyniową, szczelnie

  • Sposób przygotowania: na parze
Składniki:
  • kapusta, 1 dag
  • cebula, 5 dag
  • czerstwa bułka, 8 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • tłuszcz, 10 dag
  • jajka, 4 szt.
  • bułka tarta , 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • natka pietruszki, 2 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować zmieloną kapustę, bułkę i cebulę. Kapustę ugotować, odcedzić, ostudzić, dokładnie odcisnąć w ściereczce. Namoczoną w mle­ku bułkę również odcisnąć. Cebulę pokrajaną w kostkę zrumienić na części tłuszczu. Formę budyniową lub naczynie do kąpieli wodnej wysmarować tłuszczem (2 dkg), wysypać częścią tartej bułki. Resztę tłuszczu rozetrzeć w misce, dodając po jednym żółtku, połączyć ze zmieloną masą, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Białka ubić na pianę, lekko wymieszać z masą, dodać tartą bułkę. Masę włożyć do formy budyniowej, wyrównać powierzchnię, szczelnie zamknąć, wstawić do garnka wypełnionego wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć pokrywą, budyń go­tować ok. 45 min. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, podzielić ostrym nożem na porcje. Podawać polany stopionym masłem i posypany zrumienioną tartą bułką. Przybrać nacią pietruszki. Budynie podaje się również z sosami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650