Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Cielęcina ze szpinakiem

Zamiennie kura, brojler, baranina chuda.

Składniki:
  • kwaśna śmietana, 8 dag
  • koncentrat pomidorowy, 7 dag
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • szpinak , 70 dag
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  • smalec, 5 dag
  • cielęcina , 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mięso pokrajać na kawałki średniej wielkości, osolić i obsmażyć na patelni na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla (tłuszcz pozostawić na patelni), wlać 1,5—2 l wody, posolić i gotować powoli pod przykryciem. Do prawie miękkiego mięsa dodać opłukany w zimnej wodzie ryż oraz obrane z łusek całe ząbki czosnku. Szpinak oczyścić z części niejadalnych, dokładnie opłukać, odcisnąć wodę i pokrajać. Paprykę w proszku zasmażyć w pozostałym na patelni tłuszczu, dodać pół szklanki zimnej wody, wymieszać, wlać do rondla z mięsem, wymieszać i zagotować. Do ugotowanego mięsa i ryżu włożyć niezbyt drobno pokrajany szpinak, wymieszać i gotować razem ok. 4 min. Potrawę na talerzach polać śmietaną lub jogurtem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650