Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Zrazy grzyboweProponuje dodać kilka suszonych grzybów |
suszony grzyb, 100 g
wołowina , 60 dag
mąka , 1 dag
smalec, 4 dag
cebula, 5 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
pieczarka, 1 szt.
Mięso opłukać, usunąć błony i pokrajać na 4 części w poprzek włókien, a następnie rozbić je tłuczkiem zwilżonym wodą i uformować z nich możliwie regularne, okrągłe lub owalne plastry grubości ok. l cm. Osolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Smalec rozgrzać silnie na patelni i obsmażyć zrazy z obydwu stron; przełożyć je do szerokiego rondla, zalać wodą (pół szklanki) i dusić pod przykryciem. Cebulę pokrajać w plasterki, usmażyć w pozostałym tłuszczu i dodać do mięsa wraz z przyprawami i pokrojonymi pieczarkami. Dusić mięso do miękkości, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę. Zrazy podaje się w sosie naturalnym, otrzymanym podczas duszenia, z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz z surówką lub gotowaną jarzyną. Zależnie od rodzaju mięsa, zastosowanych przypraw oraz dodatków do sosu naturalnego można przygotować różne warianty zrazów.