|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660) Kasze jaglane ze śliwkami suszonymiTak samo można przyrządzić zapiekankę z ryżu z jabłkami, z tym, że jabłka obrać, poszatkować i każdą warstwę posypać cukrem. Składniki:
Sposób przygotowaniaKaszę ugotować na sypko na mleku i wodzie z dodatkiem części masła, cynamonu i soli. Śliwki umyć, wyjąc pestki, pokrajać wzdłuż w paski (śliwki suszone przedtem umyć i namoczyć w ciepłej wodzie). Pozostałą część masła utrzeć, dodając stopniowo żółtka i cukier oraz cynamon. Przestudzom kaszę połączyć z utartymi żółtkami. Na koniec dodać ubitą pianę i śliwki; wymieszać. Wyłożyć do przygotowanego rondla lub prodiża, naczynie przykryć i zapiec. Zapiekankę podawać posypaną cukrem pudrem i cynamonem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|