Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Kasze jaglane ze śliwkami suszonymi

Tak samo można przyrządzić zapiekankę z ryżu z jabłkami, z tym, że jabłka obrać, poszatkować i każdą warstwę posypać cukrem.

Składniki:
  • kasza jaglana , 20 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • jajka, 2 szt.
  • cukier, 20 dag
  • śliwka, 50 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cynamon, 1 szczypta
  • tłuszcz, 1 dag
  • bułka tarta , 1 dag
  • cukier puder, 10 dag
  • masło, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kaszę ugotować na sypko na mleku i wodzie z dodatkiem części masła, cynamonu i soli. Śliwki umyć, wyjąc pestki, pokrajać wzdłuż w paski (śliwki suszone przedtem umyć i namoczyć w ciepłej wodzie). Pozostałą część masła utrzeć, do­dając stopniowo żółtka i cukier oraz cynamon. Przestudzom kaszę połączyć z utartymi żółtkami. Na koniec dodać ubitą pianę i śliwki; wymieszać. Wyłożyć do przygotowanego rondla lub prodiża, naczynie przykryć i zapiec. Zapiekankę podawać posypaną cukrem pudrem i cynamonem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650