Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Kasze jaglane ze śliwkami suszonymiTak samo można przyrządzić zapiekankę z ryżu z jabłkami, z tym, że jabłka obrać, poszatkować i każdą warstwę posypać cukrem. |
kasza jaglana , 20 dag
mleko, 1 szkl.
jajka, 2 szt.
cukier, 20 dag
śliwka, 50 dag
sól, 1 szczypta
cynamon, 1 szczypta
tłuszcz, 1 dag
bułka tarta , 1 dag
cukier puder, 10 dag
masło, 3 dag
Kaszę ugotować na sypko na mleku i wodzie z dodatkiem części masła, cynamonu i soli. Śliwki umyć, wyjąc pestki, pokrajać wzdłuż w paski (śliwki suszone przedtem umyć i namoczyć w ciepłej wodzie). Pozostałą część masła utrzeć, dodając stopniowo żółtka i cukier oraz cynamon. Przestudzom kaszę połączyć z utartymi żółtkami. Na koniec dodać ubitą pianę i śliwki; wymieszać. Wyłożyć do przygotowanego rondla lub prodiża, naczynie przykryć i zapiec. Zapiekankę podawać posypaną cukrem pudrem i cynamonem.