Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Kasze jaglane ze śliwkami suszonymi

Tak samo można przyrządzić zapiekankę z ryżu z jabłkami, z tym, że jabłka obrać, poszatkować i każdą warstwę posypać cukrem.

Składniki:

kasza jaglana , 20 dag

mleko, 1 szkl.

jajka, 2 szt.

cukier, 20 dag

śliwka, 50 dag

sól, 1 szczypta

cynamon, 1 szczypta

tłuszcz, 1 dag

bułka tarta , 1 dag

cukier puder, 10 dag

masło, 3 dag

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować na sypko na mleku i wodzie z dodatkiem części masła, cynamonu i soli. Śliwki umyć, wyjąc pestki, pokrajać wzdłuż w paski (śliwki suszone przedtem umyć i namoczyć w ciepłej wodzie). Pozostałą część masła utrzeć, do­dając stopniowo żółtka i cukier oraz cynamon. Przestudzom kaszę połączyć z utartymi żółtkami. Na koniec dodać ubitą pianę i śliwki; wymieszać. Wyłożyć do przygotowanego rondla lub prodiża, naczynie przykryć i zapiec. Zapiekankę podawać posypaną cukrem pudrem i cynamonem.