Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kasza jęczmienna ze świeżymi grzybami Kasza jęczmienna ze świeżymi grzybami.jpg
Kasza jęczmienna ze świeżymi grzybami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Kasza jęczmienna ze świeżymi grzybami

W taki sam sposób można sporządzić kaszę gryczaną lub kra­kowską zacieraną.

Składniki:
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • ser żółty, 5 dag
  • jajka, 1 szt.
  • śmietana, 15 dag
  • cebula, 5 dag
  • świeży grzyb, 8 dag
  • tłuszcz, 6 dag
  • kasza jęczmienna , 30 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kaszę umyć i ugotować na sypko (biorąc 3.5 szklanki wody). Grzyby oczyścić,. opłukać, przyciąć trzony, pokrajać w cienkie plasterki, dodać pokrajaną w krążki cebulę, tłuszcz i 3 - 4 łyżki wody; dusić pod przykryciem. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku. Połowę kaszy ułożyć równą warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze. Na kaszy położyć warstwę grzybów i przykryć pozostałą kaszą. Zalać śmietaną rozmieszaną z jajem i solą, po­sypać utartym serem, wstawić do zapieczenia. Gdy powierzchnia się zrumieni wyjąć i podawać na gorąco z surówkami z warzyw. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650