Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Kasza jęczmienna ze świeżymi grzybami

W taki sam sposób można sporządzić kaszę gryczaną lub kra­kowską zacieraną.

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

ser żółty, 5 dag

jajka, 1 szt.

śmietana, 15 dag

cebula, 5 dag

świeży grzyb, 8 dag

tłuszcz, 6 dag

kasza jęczmienna , 30 dag

Sposób przygotowania:

Kaszę umyć i ugotować na sypko (biorąc 3.5 szklanki wody). Grzyby oczyścić,. opłukać, przyciąć trzony, pokrajać w cienkie plasterki, dodać pokrajaną w krążki cebulę, tłuszcz i 3 - 4 łyżki wody; dusić pod przykryciem. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku. Połowę kaszy ułożyć równą warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze. Na kaszy położyć warstwę grzybów i przykryć pozostałą kaszą. Zalać śmietaną rozmieszaną z jajem i solą, po­sypać utartym serem, wstawić do zapieczenia. Gdy powierzchnia się zrumieni wyjąć i podawać na gorąco z surówkami z warzyw.