Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Kasza jęczmienna ze świeżymi grzybamiW taki sam sposób można sporządzić kaszę gryczaną lub krakowską zacieraną. |
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
ser żółty, 5 dag
jajka, 1 szt.
śmietana, 15 dag
cebula, 5 dag
świeży grzyb, 8 dag
tłuszcz, 6 dag
kasza jęczmienna , 30 dag
Kaszę umyć i ugotować na sypko (biorąc 3.5 szklanki wody). Grzyby oczyścić,. opłukać, przyciąć trzony, pokrajać w cienkie plasterki, dodać pokrajaną w krążki cebulę, tłuszcz i 3 - 4 łyżki wody; dusić pod przykryciem. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku. Połowę kaszy ułożyć równą warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze. Na kaszy położyć warstwę grzybów i przykryć pozostałą kaszą. Zalać śmietaną rozmieszaną z jajem i solą, posypać utartym serem, wstawić do zapieczenia. Gdy powierzchnia się zrumieni wyjąć i podawać na gorąco z surówkami z warzyw.