|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaWęgorza sprawić, ściągnąć skórę, opłukać i pokrajać na duże porcje. Do rondla włożyć poszatkowane jarzyny oraz pęczek koperku i pietruszki, związane w bukiecik. Dodać masło, położyć porcje węgorza, posypać z wierzchu mąką i zalać winem z dodatkiem araku (o ile jest). Udusić rybę do miękkości i wyjąć zieleninę. Bochenek chleba rozkroić w poprzek, delikatnie wydrążyć miękisz ze spodniej części, w otwór włożyć ostudzonego węgorza z jarzynami, zalać to roztrzepanymi jajami i nakryć „pokrywą" z chleba. Ułożyć całość w brytfannie i wsunąć do gorącego piekarnika na 25—30 min. Po tym czasie pokrajać na plastry, przed podaniem polać sosem cebulowym. Jest to danie drogie, pracochłonne, lecz doskonałe w smaku. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|