Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gagatekSzef Kuchni (970)

Kluski francuskie wątrobiane

Gotować na słabym ogniu pod przykryciem.

Składniki:
  • koperek, 1 łyżk.
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • wątroba, 20 dag
  • mąka krupczatka , 15 dag
  • jajka, 4 szt.
  • masło, 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Masło utrzeć i dodając po jednym żółtku, ucierać na puszystą masę. Z wątroby wyciąć grubsze naczynia krwionośne, zdjąć błony i drobno posiekać lub zemleć w maszynce, wymieszać z utartymi żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodać pianę, mąkę oraz drobno pokrajaną zieleninę, dokładnie wymieszać. Formować kluski, wrzucając je łyżką na wrzącą wodę. Podawać polane masłem jako danie podstawowe z surowymi warzywną, lub jako dodatek do zup. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650