Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Śledź świeży w zalewie śledzik.jpg
Śledź świeży w zalewie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
giBBonSzef Kuchni (1115)

Śledź świeży w zalewie

Śledzie w zalewie ozostawić w chłodnym miejscu.

  • Liczba porcji: dwie
  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • śledź, 1 dag
  • cebula, 3 szt.
  • mąka , 8 dag
  • liście laurowe, 3 szt.
  • ziele angielskie, 3 szt.
  • sok z cytryny, 0.5 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • tłuszcz, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Śledzie oczyścić, sprawić, opłukać, osaczyć z wody, posolić. Na­stępnie obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie. Cebulę pokrajać w plastry i podsmażyć na pozostałym na patelni tłusz­czu na złoty kolor, podlać wodą (pół szklanki) dodać sok z cy­tryny, liście laurowe, ziele, sól i cukier do smaku. Zagotować. Usmażone śledzie ułożyć w słoiku lub kamionce i zalać stygnącą zalewą. Śledzie najlepiej smakują podane następnego dnia, z pieczywem lub ziemniakami z wody, z surówką z papryki, pomidorów i ja­błek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650