Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Śledź świeży w zalewie

Śledzie w zalewie ozostawić w chłodnym miejscu.

Liczba porcji: dwie

Na Boze Narodzenie

Składniki:

śledź, 1 dag

cebula, 3 szt.

mąka , 8 dag

liście laurowe, 3 szt.

ziele angielskie, 3 szt.

sok z cytryny, 0.5 szt.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

tłuszcz, 3 dag

Sposób przygotowania:

Śledzie oczyścić, sprawić, opłukać, osaczyć z wody, posolić. Na­stępnie obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie. Cebulę pokrajać w plastry i podsmażyć na pozostałym na patelni tłusz­czu na złoty kolor, podlać wodą (pół szklanki) dodać sok z cy­tryny, liście laurowe, ziele, sól i cukier do smaku. Zagotować. Usmażone śledzie ułożyć w słoiku lub kamionce i zalać stygnącą zalewą. Śledzie najlepiej smakują podane następnego dnia, z pieczywem lub ziemniakami z wody, z surówką z papryki, pomidorów i ja­błek.