Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Śledź świeży w zalewieŚledzie w zalewie ozostawić w chłodnym miejscu. |
Liczba porcji: dwie
Na Boze Narodzenie
śledź, 1 dag
cebula, 3 szt.
mąka , 8 dag
liście laurowe, 3 szt.
ziele angielskie, 3 szt.
sok z cytryny, 0.5 szt.
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
tłuszcz, 3 dag
Śledzie oczyścić, sprawić, opłukać, osaczyć z wody, posolić. Następnie obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie. Cebulę pokrajać w plastry i podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu na złoty kolor, podlać wodą (pół szklanki) dodać sok z cytryny, liście laurowe, ziele, sól i cukier do smaku. Zagotować. Usmażone śledzie ułożyć w słoiku lub kamionce i zalać stygnącą zalewą. Śledzie najlepiej smakują podane następnego dnia, z pieczywem lub ziemniakami z wody, z surówką z papryki, pomidorów i jabłek.