Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Sałatka śledziowa w formie

Podawać na okrągłym półmisku.

Składniki:
  • cukier, 1 szczypta
  • ocet, 1 łyżk.
  • szczypiorek, 3 łyżk.
  • olej, 12 dag
  • żółtka, 1 szt.
  • śledź, 2 szt.
  • marchew, 10 dag
  • jajka, 2 szt.
  • ogórek kiszony, 2 szt.
  • ziemniak, 75 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, pokrajać w kostkę, podzielić na 3 części. Jaja ugotować, ostudzić, obrać, posiekać grubo. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych okach. Marchew oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce do chrzanu. Przygotować sos majonezowy, przyprawić, podzielić na 2 części. Śledzie opłukać, namoczyć, sprawić, odfiletować i pokrajać w kostkę. Ułożyć w okrągłej formie warstwę ziemniaków, posypać ogórkami, jajami,(marchwią, śledziem; warstwy posmarować jedną częścią majonezu, dobrzeucisnąć łyżką i przykryć drugą warstwą ziemniaków; ucisnąć ją dokładnie łyżką. Drugą warstwę ziemniaków znowu przełożyć składnikami sałatki i drugą częścią sosu i znów przykryć ziemniakami. Sałatkę pozostawić do silnego oziębienia, po kilku godzinach okrajać ją nożem i wyjąć z formy. Powierzchnię i boki wygładzić, posmarować pozostałym majonezem, posy­pać drobniutko krajanym szczypiorkiem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650