Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860) Sałatka śledziowa w formiePodawać na okrągłym półmisku. |
cukier, 1 szczypta
ocet, 1 łyżk.
szczypiorek, 3 łyżk.
olej, 12 dag
żółtka, 1 szt.
śledź, 2 szt.
marchew, 10 dag
jajka, 2 szt.
ogórek kiszony, 2 szt.
ziemniak, 75 dag
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, pokrajać w kostkę, podzielić na 3 części. Jaja ugotować, ostudzić, obrać, posiekać grubo. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych okach. Marchew oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce do chrzanu. Przygotować sos majonezowy, przyprawić, podzielić na 2 części. Śledzie opłukać, namoczyć, sprawić, odfiletować i pokrajać w kostkę. Ułożyć w okrągłej formie warstwę ziemniaków, posypać ogórkami, jajami,(marchwią, śledziem; warstwy posmarować jedną częścią majonezu, dobrzeucisnąć łyżką i przykryć drugą warstwą ziemniaków; ucisnąć ją dokładnie łyżką. Drugą warstwę ziemniaków znowu przełożyć składnikami sałatki i drugą częścią sosu i znów przykryć ziemniakami. Sałatkę pozostawić do silnego oziębienia, po kilku godzinach okrajać ją nożem i wyjąć z formy. Powierzchnię i boki wygładzić, posmarować pozostałym majonezem, posypać drobniutko krajanym szczypiorkiem.