Tekst i zdjęcie: Poducha - Srebrny Szef Kuchni (1860)

Sałatka śledziowa w formie

Podawać na okrągłym półmisku.

Składniki:

cukier, 1 szczypta

ocet, 1 łyżk.

szczypiorek, 3 łyżk.

olej, 12 dag

żółtka, 1 szt.

śledź, 2 szt.

marchew, 10 dag

jajka, 2 szt.

ogórek kiszony, 2 szt.

ziemniak, 75 dag

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, pokrajać w kostkę, podzielić na 3 części. Jaja ugotować, ostudzić, obrać, posiekać grubo. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych okach. Marchew oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce do chrzanu. Przygotować sos majonezowy, przyprawić, podzielić na 2 części. Śledzie opłukać, namoczyć, sprawić, odfiletować i pokrajać w kostkę. Ułożyć w okrągłej formie warstwę ziemniaków, posypać ogórkami, jajami,(marchwią, śledziem; warstwy posmarować jedną częścią majonezu, dobrzeucisnąć łyżką i przykryć drugą warstwą ziemniaków; ucisnąć ją dokładnie łyżką. Drugą warstwę ziemniaków znowu przełożyć składnikami sałatki i drugą częścią sosu i znów przykryć ziemniakami. Sałatkę pozostawić do silnego oziębienia, po kilku godzinach okrajać ją nożem i wyjąć z formy. Powierzchnię i boki wygładzić, posmarować pozostałym majonezem, posy­pać drobniutko krajanym szczypiorkiem.