Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Napój z żurawin

Zamiast żurawiny mogą być porzeczki

Składniki:
  • żurawina, 20 dag
  • cukier, 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Zagotować wodę (3—4 szklanki). Z części wody i cukru ugotować syrop i przestudzić. Owoce przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć, zmiażdżyć, zalać przegotowaną, ostudzoną wodą i od­stawić w chłodne miejsce na ok. l godz. Wówczas sok odcedzić, połączyć z syropem, wymieszać, zlać do szklanego dzbanka i roz­lewać do szklanek.Można także żurawiny przetrzeć przez sito lub przecieraczkę i połączyć z syropem. Pozostałą na przecieraczce miazgę zago­tować z niewielką ilością wody, odcedzić, dodać do przecieru i wymieszać. Uzyskuje się wówczas napój nieklarowny. Można również przyrządzać ten napój z owoców rozgotowanych i przetartych. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650