|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaZagotować wodę (3—4 szklanki). Z części wody i cukru ugotować syrop i przestudzić. Owoce przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć, zmiażdżyć, zalać przegotowaną, ostudzoną wodą i odstawić w chłodne miejsce na ok. l godz. Wówczas sok odcedzić, połączyć z syropem, wymieszać, zlać do szklanego dzbanka i rozlewać do szklanek.Można także żurawiny przetrzeć przez sito lub przecieraczkę i połączyć z syropem. Pozostałą na przecieraczce miazgę zagotować z niewielką ilością wody, odcedzić, dodać do przecieru i wymieszać. Uzyskuje się wówczas napój nieklarowny. Można również przyrządzać ten napój z owoców rozgotowanych i przetartych. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|