Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kawa naturalna tradycyjna Kawa naturalna tradycyjna.jpg
Kawa naturalna tradycyjna
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Kawa naturalna tradycyjna

Kawę parzoną w termosie można przetrzymywać

Składniki:
  • kawa, 6 dag
  • cukier, 7 dag
  •  
Sposób przygotowania

Parzenie w garnku. Do emaliowanego garnka o grubszych ścian­kach lub kamionkowego naczynia ze szczelnie dopasowaną po­krywką wlać wodę (4 szklanki) i zagotować. Do wrzątku wsypać drobno zmieloną kawę, przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić na bardzo słabym ogniu lub na brzegu płyty przez kilka minut, nie dopuszczając do zagotowania. Napar rozlewać przez sitko do filiżanek lub wlać do dzbanka. Cukier podać osobno w cukiernicy z łyżeczką lub ze szczypcami, jeżeli podaje się cukier w kostkach. Garnek używany do parzenia kawy powinien być przeznaczony tylko do tego celu i mieć pojemność dostosowaną do ilości za­parzanej w nim kawy. Parzenie w termosie. Zagotować wodę (4 szklanki) w czajniku. Termos wyparzyć wrzątkiem, wsypać do niego zmieloną kawę, zalać odmierzoną ilością wrzącej wody, szczelnie zamknąć i od­stawić na ok. 20 min. Po tym czasie kawę rozlać ostrożnie do filiżanek, aby tzw. fusy zostały na dnie termosu. Jeżeli kawa jest bardzo drobno zmielona, można podawać ją z fusami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650