|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AbdulSzef Kuchni (1320) Pierożki leniwe z sera i jajPierożki te można podać z cukrem i konfiturą. Składniki:
Sposób przygotowaniaWilgotny ser przetrzeć przez sito. Rozetrzeć masło dodając po jednym żółtku, stopniowo dodając ser, dodać sól, gdy masa utarta, wymieszać ją z pianą i mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, ukształtować dość gruby wałek, spłaszczyć go, wycisnąć nożem kratkę na powierzchni, krajać skośne pierożki. Pierożki gotować partiami wkładając do wrzącej, osolonej wody; zagotować je powoli, wybrać łyżką cedzakową, osaczyć, wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek, skropić zrumienionym masłem z bułeczką. Zaraz podawać, bo szybko opadają. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|