|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860) Bukiet z młodych warzyw na spodzie z ciastaDo tego wino i kolacja gotowa Składniki:
Sposób przygotowaniaCiasto zarobić na 12 godzin przed sporządzeniem potrawy, aby sfermentowało i mogło wyrosnąć. Mąką posiekać z masłem, szybko zarobić ciasto z jajami i gęstą śmietaną, posolić. Gdy tylko składniki połączą się, nie wyrabiając dłużej ciasta, włożyć do miseczki oproszonej mąką, przykryć i wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin. Przyrządzić młode warzywa: kalafior ugotować, osaczyć. Przyrządzić kalarepką młodą, marchewką z groszkiem. Fasolką ugotować, osaczyć. Pomidor opłukać, pokrajać w krążki lub cząstki, użyć do przybrania. Dno tortownicy wylepić grubo ciastem tak, aby zachodziło na boki tortownicy (do 3 cm wysokości). Gdy wszystkie warzywa kończą się gotować, ciasto wstawić do silnie nagrzanego piekarnika i upiec na kolor złocisty. Na gorące ciasto, wprost z pieca włożyć warzywa gatunkami po promieniu kręgu z ciasta. Kalafior i fasolką skropić masłem z bułeczką, kalarepkę osypać koperkiem, potrawą przybrać pomidorem. Podawać natychmiast, dopóki gorące. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|