Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Groszek zielony

Najlepszy jest świeżo zebrany.

Składniki:
  • groszek zielony, 0.25 kg
  • masło, 4 dag
  • cukier, 2 dag
  • sól spożywcza, 2 g
  •  
Sposób przygotowania

Groszek winien być świeżo zbierany, drobny i bardzo zielony. Kwa­terkę wypłukanego grochu włożyć w rondel dwukwartowy, dodać łyżkę masła, wlać pełno wody i szczyptę soli. Przykrywszy rondel, (postawić na małym ogniu na pół godziny. Wtedy, jeśli miękki, odlać wodę, dodać znowu łyżkę masła, łyżkę cukru, poruszać mocno rondlem, aby się dobrze wymieszało, a jeżeli po skosztowaniu za mało słodki, wsypać jeszcze łyżeczkę cukru i zaraz odstawić od ognia. Dłuższe bowiem gotowanie szkodzi mu i odbiera kolor. Gotowy najlepiej wstawić w drugi rondel z gorącą wodą aż do podania. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650