Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Groszek zielonyNajlepszy jest świeżo zebrany. |
groszek zielony, 0.25 kg
masło, 4 dag
cukier, 2 dag
sól spożywcza, 2 g
Groszek winien być świeżo zbierany, drobny i bardzo zielony. Kwaterkę wypłukanego grochu włożyć w rondel dwukwartowy, dodać łyżkę masła, wlać pełno wody i szczyptę soli. Przykrywszy rondel, (postawić na małym ogniu na pół godziny. Wtedy, jeśli miękki, odlać wodę, dodać znowu łyżkę masła, łyżkę cukru, poruszać mocno rondlem, aby się dobrze wymieszało, a jeżeli po skosztowaniu za mało słodki, wsypać jeszcze łyżeczkę cukru i zaraz odstawić od ognia. Dłuższe bowiem gotowanie szkodzi mu i odbiera kolor. Gotowy najlepiej wstawić w drugi rondel z gorącą wodą aż do podania.