Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Zacierka na ziemniakach

Przed podaniem zupę okrasić, dodać drobno krajaną zieleninę.

Składniki:
  • woda, 1 łyżk.
  • koperek, 1 łyżk.
  • jajka, 2 dag
  • mąka , 10 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • cebula, 3 dag
  • słonina, 5 dag
  • ziemniak, 30 dag
  • włoszczyzna, 15 dag
  •  
Sposób przygotowania

Włoszczyznę oczyścić, zetrzeć, włożyć do wrzącej wody i szybko ugoto­wać (20 min.). Gdy włoszczyzna dogotowuje się, ziemniaki opłukać, obrać i pokrajać, włożyć do wywaru i ugotować. Sporządzić zacierkę. Gdy ziemniaki dogotowują się, wsypać zacierkę razem z mąką, mieszając zagotować, dodać sól i pieprz, dogotować powoli , gdyż zacierka łatwo przypala się. Słoninę drobno pokrajać, wytopić. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650