|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Zacierka na ziemniakachPrzed podaniem zupę okrasić, dodać drobno krajaną zieleninę. Składniki:
Sposób przygotowaniaWłoszczyznę oczyścić, zetrzeć, włożyć do wrzącej wody i szybko ugotować (20 min.). Gdy włoszczyzna dogotowuje się, ziemniaki opłukać, obrać i pokrajać, włożyć do wywaru i ugotować. Sporządzić zacierkę. Gdy ziemniaki dogotowują się, wsypać zacierkę razem z mąką, mieszając zagotować, dodać sól i pieprz, dogotować powoli , gdyż zacierka łatwo przypala się. Słoninę drobno pokrajać, wytopić. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|