Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Zacierka na ziemniakach

Przed podaniem zupę okrasić, dodać drobno krajaną zieleninę.

Składniki:

woda, 1 łyżk.

koperek, 1 łyżk.

jajka, 2 dag

mąka , 10 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

cebula, 3 dag

słonina, 5 dag

ziemniak, 30 dag

włoszczyzna, 15 dag

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę oczyścić, zetrzeć, włożyć do wrzącej wody i szybko ugoto­wać (20 min.). Gdy włoszczyzna dogotowuje się, ziemniaki opłukać, obrać i pokrajać, włożyć do wywaru i ugotować. Sporządzić zacierkę. Gdy ziemniaki dogotowują się, wsypać zacierkę razem z mąką, mieszając zagotować, dodać sól i pieprz, dogotować powoli , gdyż zacierka łatwo przypala się. Słoninę drobno pokrajać, wytopić. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu.