Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Zacierka na ziemniakachPrzed podaniem zupę okrasić, dodać drobno krajaną zieleninę. |
woda, 1 łyżk.
koperek, 1 łyżk.
jajka, 2 dag
mąka , 10 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
cebula, 3 dag
słonina, 5 dag
ziemniak, 30 dag
włoszczyzna, 15 dag
Włoszczyznę oczyścić, zetrzeć, włożyć do wrzącej wody i szybko ugotować (20 min.). Gdy włoszczyzna dogotowuje się, ziemniaki opłukać, obrać i pokrajać, włożyć do wywaru i ugotować. Sporządzić zacierkę. Gdy ziemniaki dogotowują się, wsypać zacierkę razem z mąką, mieszając zagotować, dodać sól i pieprz, dogotować powoli , gdyż zacierka łatwo przypala się. Słoninę drobno pokrajać, wytopić. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu.