|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Barszcz burakowy czysty na rosole z szynkiUżywamy rosołu pozostałego po ugotowaniu szynki
Składniki:
Sposób przygotowaniaBuraki oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, zetrzeć, zalać wrzącą wodą, dodać kwasku cytrynowego, kilka razy zagotować, odstawić. Gdy ostygnie, odcedzić, odcisnąć. Połączyć rosół i wywar z buraków, dodać zakwas burakowy do smaku, sól, cukier do smaku (i roztarty czosnek). Podawać na talerzach lub w filiżankach. Przed wlaniem do filiżanek zebrać z barszczu tłuszcz. Do barszczu na talerzu podaje się uszka z różnorodnym nadzieniem, fasolę Jasiek, perłową ugotowaną osobno, ziemniaki.Do barszczu w filiżankach podaje się różnego rodzaju paszteciki. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|